Odgajivačnica Pomeranaca Srbija
  • Pozovite nas: +381 62 1760 957
  • Radno vreme: 09:00 - 21:00 (Ponedeljak - Nedelja)

Prednosti i benefiti koje deca dobijaju putovanjem sa psom

Od smanjene anksioznosti do podsticanja istraživačkog duha i spontanije komunikacije sa drugima, ovaj članak će vam predstaviti sve potencijalne prednosti koje će vaša deca imati ako na putovanje povedete i svog kućnog ljubimca.

Kućni ljubimci su omiljeni deo porodice za sve, i za decu i za odrasle – sigurno biste želeli da ih povedete u sve svoje avanture, od peščanih plaža do udobnih kampova. Oni su sjajni saputnici, a većina vlasnika kućnih ljubimaca želi da njihov ljubimac bude deo njihovih dragocenih uspomena. Ali da li ste znali da vođenje kućnog ljubimca sa sobom nudi mnogo više prednosti od samo druženja za mlađe članove vaše porodice?

Ovde ćemo pogledati neke od razloga zašto bi vaše dete moglo imati koristi od svog krznenog prijatelja na vašim putovanjima.

Pomaže kod anksioznosti

Većina dece je navikla na rutinu. Probude se, idu u vrtić ili školu i onda se igraju sa drugarima ili se zanimaju na različite načine. Ovo promoviše osećaj sigurnosti, jer znaju šta mogu da očekuju od sveta oko sebe. Zbog toga, kada otputujete, dugo „truckanje“ do vaše destinacije može biti pomalo iscrpljujuće. Možda im bude teško da se pridržavaju rasporeda spavanja ili čak postanu privrženiji i traže više pažnje.

Za decu koja su nervozna zbog promene okruženja, imati kućnog ljubimca sa sobom može napraviti veliku razliku. Ne samo da je to poznato lice, već mogu da se umire razgovarajući sa svojim životinjskim prijateljem ispričavši mu svoja iskustva. Posebno krzneni kućni ljubimci mogu da pomognu u ovom slučaju jer deca mogu da se umire milujući ih po krznu.

Podstiče istraživanje

Svaki kućni ljubimac, a posebno pas, odličan je razlog da izađete i istražite svoju okolinu. Deca će se osećati bezbedno sa svojim pratiocem pored sebe i možda će biti avanturistički nastrojenija kada je u pitanju izlazak iz kuće.

Ovo može biti posebno tačno za neurodiverzitetnu decu, kojoj je možda teško da se prilagode novom okruženju. Činjenica da imaju prijateljsko lice u blizini i da sa svojim ljubimcem zajedno otkrivaju svet može im olakšati da se usredsrede na uzbudljive stvari, a ne na one koji bi mogli da ih zabrinu.

Spontanije druženje

Sticanje novih prijatelja može biti zabavan deo svakog odmora za decu, ali za introverte nije tako jednostavno. Kućni ljubimac je mamac za većinu dece, pa ako vaše dete više voli da mu ljudi dolaze, posedovanje vašeg ljubimca pri ruci je savršena prilika.

Pored toga, kućni ljubimci mogu biti dobar način da razbijete led ako vaše dete nije sigurno o čemu da razgovara. U stvari, istraživanja pokazuju da kućni ljubimci podstiču razgovor i ublažavaju socijalnu anksioznost kod dece. Nova deca mogu da pomiluju kućnog ljubimca, a vaše dete može da stane pored njih i uradi isto, i pričaju o tome kako se ljubimac zove, koliko ima godina itd. Ne samo da ovo započinje razgovor, već daje i priliku da se izbegne direktan kontakt očima, što nekoj deci stvara osećaj nelagodnosti.

Samo se pobrinite da ste i vi tu i zamolite drugo dete da bude nežno, kako biste izbegli neželjene reakcije vašeg ljubimca. Deca predškolskog uzrasta mogu biti posebno oduševljena njihovom ljupkošću. 

 

Tekst je preuzet sa sajta ;Novak Djokovic Foundation


O autoru: Elizabeth Long

Kao veliki ljubitelj kućnih ljubimaca, želi da istraži prednosti koje ljubimci imaju na naše raspoloženje. Piše članke kako bi pomogla ljudima da donesu dobre odluke o nabavci/udomljavanju kućnog ljubimca i zalaže se za odgovorno vlasništvo.

  • Podelite ovaj Blog :