Odgajivačnica Pomeranaca Srbija
  • Pozovite nas: +381 62 1760 957
  • Radno vreme: 09:00 - 21:00 (Ponedeljak - Nedelja)

JEDNA PETARDA MANJE JEDNA RADOST VIŠE

 

Svi znamo kako se proslavlja nova godina, zar ne? 

Hrana i pice, glasna muzika, uz porodicu i prijatelje, ukrase, poklone, bljestavu jelku, petarde i vatromet, slatkise... CEKAJ! PETARDE?! 

Da li znate kako zvuk petardi utice na Vaseg psa? Na psa Vasih prijatelja i komsija? Psi imaju neverovatano dobar sluh i glasne zvuke dozivljavaju mnogo intenzivnije od nas ljudi. Molimo Vas da mislite o tome.

Znamo da mnogi nece ispostovati ili se obazirati na to sto Vas pas ima istancan sluh. Molimo Vas da u vreme novogodisnjih i bozicnih praznika svog ljubimca ne setate dok su slavlja u jeku, odnosno kada napolju odjekuju pucnji petardi i vatrometa. U setnju idite rano ujutru kada u gradu jos uvek vladaju tisina i mir. 

Ako se Vas pas uplasi, NIKADA nemojte zbog toga vikati na njega i kaznjavati ga. Ne zaboravite da psi u Vama vide svoju sigurnost i da Ste im Vi sve na svetu. Upamtite i to da Vas psi vole bezuslovno i da su bas Vas( bez posebnih razloga) izabrali da im budete sve na svetu. 

Pokusajte da svog psa smirite tako sto ce te ga maziti, drzati na krilu, dati mu omiljenu igrackicu ili nagradicu. Ukoliko znate da je Vas pas izuzetno osetljiv, mozete pitati Vaseg veterinara za sedativ koji ce te mu dati u doba eksplozija. NAPOMINJEMO da NIKAKO ne smete davati lekove psu na svoju ruku. OBAVEZNO se prvo konsultujte sa svojim veterinarom. Nisu sve doze i svi sedativi bas za Vaseg psa. Prvenstveno, podrobno razgovarajte za veterinarom pa tek onda, u saradnji sa njim, donesite odluku o tome da li Vas pas sme i moze dobiti takvu vrstu medikamenata. 

 

Zapamtite da petarde nisu na trzistu zarad Vaseg uzivanja, vec zarad profita.

 

Strasan je podatak da 5.000 pasa svake godine ugine od posledica srcanog udara i stresa izavanog bacanjem petardi. 

 

U naprednijim drzavama kao sto je Italija, jos od 2011. godine donesen je zakon koji zabranjuje bacanje petardi (cak i u doba praznika), a kazne za one koji to prekrse iznose od 25e pa sve do cak 500e. 

 

Molimo Vas da obratite paznju i na svoju decu i da im prenesete kako se osecaju kuce, mace, bake, deke, osobe slabijeg zdravlja i bebice kada se bacaju petarde. 

 

Hajde da se potrudimo da svi uzivamo u praznicima podjednako. 

smrtovnice sarajevo smrtovnice visoko smrtovnice bihac smrtovnice jastuci madraci cvijeće horoscope vicevi sanovnik horoskop recepti cosmetics beauty lektire lektira knjige kalkulator

  • Podelite ovaj Blog :